PAOLINO un scito do belin!
Giuseppe Marzari
Stòria do pesto  
Tanti zeneixi che mangian senpre röba condîa co-o pesto
scommetto che no conoscian e òrigini, i natâli
de questo condimento coscì gustôzo e
famoso in tutte le cucine del mondo,
perché ormai anche in Patagonia

comme inte còste do Labrador
conoscian e dêuvian il pesto alla genovese.
La sua storia
, comme a contâva a Luigia,
a seu do scorpena de Picaprîa, sciù per zu a l'é questa:
de primme bròcche de baxaicò che l'é spontòu,
Adamo o n'à fæto un masétto
comme se fisan stæte viovétte
e o l'à regalòu a Eva
e pe diversci secoli o baxaicò
o l'à continoòu a svòlge questa senplice fonçion.
Ma non apenn-a a tæra a l'à incomensòu a popolâse,
fra un teremòtto e l'âtro,
àn incomensòu a pestâse a tutta fòrsa un con l'âtro
e da qui è derivata la parola pesto.
Però, l'idea vera e propria
de fâ o pesto,
a l'é vegnûa a 'n sordàtto zeneize ch'o se ciamâva Pestéllo.
Un giorno o se trovâva in sciô canpo de battaglia
vixin a 'n mortâ, e durante 'na sòsta da-o conbatimento
involontariamente o l'é anæto a coegâse
inte 'n canpo pin de baxaicò
e qui avvenne il miracolo, perché nel frattempo
un sordàtto sardo ch'o l'avéiva riçevûo un pacco da câza
o gh'à regalòu un tòcco de formaggio
e fra l'ödô do formaggio sardo
e o profummo do baxaicò s'é creòu o pesto
e tanta fu la gioia del comandante del reggimento
che da quello giorno o l'à ordinòu rancio pe tutti
esclusivamente a bâze de pesto.
In quello mòddo i seu sordàtti pestavan senpre tutti
pasando de vittoria in vittoria
perché o pesto s'o l'é ben fæto o fortifica
e l'é ben difiçile che un ch'o l'agge mangiòu
tròfie co-o pesto o s'acostippe,
mentre e trenette fan ben pe a sciatica
e marito e moglie che continoan a mangiâ
lazagne co-o pesto no rateliàn mâi ciù.
In baxaicò pace e serenitas.
Storia del pesto  
Tanti genovesi che mangiano sempre roba condita col pesto
scommetto che non conoscono le origini, i natali
di questo condimento così gustoso e
famoso in tutte le cucine del mondo,
perché ormai anche in Patagonia
come nelle coste del Labrador
conoscono e adoperano il pesto alla genovese.
La sua storia, come raccontava la Luigia,
la sorella dello scorfano di Piccapietra, suppergiù è questa:
delle prime ciocche di basilico che sono spuntate,
Adamo ne ha fatto un mazzetto
come se fossero state violette
e le ha regalate a Eva
e per diversi secoli il basilico
ha continuato a svolgere questa semplice funzione.
Ma non appena la terra ha incominciato a popolarsi,
fra un terremoto e l'altro,
hanno incominciato a pestarsi a tutta forza uno con l'altro
e da qui è derivata la parola pesto.
Però, l'idea vera e propria di fare il pesto,
è venuta a un soldato genovese che si chiamava Pestello.
Un giorno si trovava sul campo di battaglia
vicino a un mortaio, e durante una sosta dal combattimento
involontariamente è andato a coricarsi
in un campo pieno di basilico
e qui avvenne il miracolo, perché nel frattempo
un soldato sardo che aveva ricevuto un pacco da casa
gli ha regalato un pezzo di formaggio
e fra l'odore del formaggio sardo
e il profumo del basilico s'è creato il pesto
e tanta fu la gioia del comandante del reggimento
che da quel giorno ha ordinato rancio per tutti
esclusivamente a base di pesto.
In quel modo i suoi soldati pestavano sempre tutti
passando da vittoria in vittoria
perché il pesto se è ben fatto fortifica
ed è ben difficile che uno che abbia mangiato
trofie col pesto prenda il raffreddore,
mentre le trenette fanno bene per la sciatica
e marito e moglie che continuano a mangiare
lasagne col pesto non litigheranno mai più.
In basilico pace e serenitas.
 
quello in corsivo non è genovese.

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